Simpele kaasfondue
INGREDIËNTEN:
2 sjalotten
15 g verse tijm
400 g cheddar (of belegen boerenkaas)
400 g gruyère (kaas)
150 g Danablu blauwaderkaas 50+ (variatie mogelijk)
4 el traditionele olijfolie
50 ml cider
2 el crème fraîche
BEREIDING:
- Snipper de sjalotten heel fijn.
- Risp de blaadjes van de tijm.
- Rasp de Cheddar en de Gruyère.
- Verbrokkel de blauwaderkaas.
- Verhit een pan met de helft van de olijfolie.
- Zet terwijl die pan opwarmt een andere pan op het vuur met een paar cm water en zet er een vuurvaste kom op.
- Doe de sjalotten in de pan met de rest van de olie en de tijmblaadjes.
- Breng op smaak met peper en zout.
- Bak 5 min. op niet te hoog vuur en schep het daarna in de vuurvaste kom met de cider en alle kaas.
- Laat de kaas op laag vuur in de kom smelten.
- Roer af en toe.
- Voeg de crème fraîche toe wanneer de kaas begint te smelten.
- Roer het erdoor en voeg een flinke scheut heet water toe om het een beetje los te maken.
- Proef, breng op smaak met peper en zout, en zet de ingrediënten om te dippen klaar.
- Serveer wanneer het kaasmengsel gesmolten is.